lunes, 10 de mayo de 2010
Valoració del bloc de les TAC
L'ús de les TAC a l'escola Sallarés i Pla
Molí símbol Ecola Sallarès i Pla
Primer de tot, agrair l’amable col·laboració de l’escola per a la realització del reportatge i per l’obtenció de dades. També felicitar al seu cap d’estudis per la gran aposta que ha dut a terme amb les TAC, aconseguida amb il·lusió i sobretot molta dedicació.
Respecte a la valoració val a dir que el nostre grup ha exposat l’escola amb el ratio d’ordinadors per alumne més alt, l’escola no s’ha limitat a l’ús de les Tac a l’aula d’informàtica sinó que les TAC són presents a totes les aules amb ordinadors i connexió a Internet. Aquest fet sumat a altres tecnologies com són les pissarres digitals, els portàtils, els projectors i ser un centre pilot linkcat de la Generalitat fan que l’escola sigui capdavantera en l’ús de les noves tecnologies.
Es evident que qui sap transmetre més bé idees són aquelles persones que se les creuen, i en aquesta escola es creuen les TAC. La utilització de les noves tecnologies d’una manera quasi normalitzada en major grau en tots els cicles així ho demostren. L’ús de les TAC es creix i fa créixer les activitats amb l’alumnat. Les seves reaccions majoritàries davant la introducció d’una manera diferent de treballar, han estat d’un increment de l’interès i la motivació per fer aprenentatges usant espais tant diferents com comuns, treballs on line, i amb la utilització de maquinaria i programaris diferents. El fet de que tant alumnes com docents puguin treballar des de casa aporta un valor afegit a lús de les TAc al Sallarès i Pla.
Pel que fa a aspectes metodològics els docents ha hagut d’adoptar noves estratègies per incorporar determinats aspectes de les TAC.
Concloent podem afirmar que aquest centre en fa un bon i ampli ús de les TAC tant pel que fa a docents com a alumnes, la nostra valoració és d’allò més positiva i els encoratgem a seguir en
Us convidem a veure els blogs que els seus alumes han realitzat.
Anàlisi de les TAC en un centre educatiu
La majoria dels anàlisis han estat realitzats a escoles de Primària públiques i alguna concertada, a excepció d’uns tres centres com el de jovent de la població de Canovelles i sorprenentment una autoescola de Cerdanyola del Vallès. Ha estat molt gratificant veure els reportatges dels meus companys/es de seminari, i a la vista dels resultats es nota que han treballat amb dedicació. Cal tenir en compte que per a la gran majoria devia ser el seu primer reportatge, cosa que atorga més mèrit al treball. Hem entregat el treball en un CD.
Els diferents reportatges han estat realitzats amb programes como el Movie Maker, el Power Point i alguns editors de vídeos. En alguns casos hem conegut l’experiència del centre a través d’entrevistes a professors i alumnes com el cas del CEIP Les LLisses de Lliçà de Vall. El meu grup hem analitzat el CEIP Joan Sallarès i Pla de la ciutat de Sabadell. La seva valoració està feta en la següent entrada d'aquest blog.
Els aspectes més importants a analitzar han estat:
La infraestructura informàtica: nombre d’ordinadors, ratio ordinadors alumne, internet, intranet.
Ús de l’equipament i instal·lacions: freqüència i tipus d’ús, software emprat.
Valoració: continguts que es treballen, tipus d’activitats, paper del docent paper de l’alumna i com es valorada la proposta per professors i alumnes.
Alguns dels centres no aplicaven les TAC més enllà de l’aula d’informàtica a excepció del que disposaven de projectors i pissarres digitals a les seves aules.
Entrant a valorar l’experiència haig de dir que ha estat tota una novetat veure com cada centre aplicava les noves tecnologies i la majoria tenen molt clara l’aposta per les TIC, però malauradament estan mancats de pressupost per incrementar i adquirir nou material informàtic.
Com a futura mestre de Primària ha estat molt interessant apropar-me a l’ús de les TIC a les escoles alhora que observar com han esdevingut un nou i imprescindible recurs d’aprenentatge. Però sobretot veure com motivar i ajudar de manera clara i eficient a aprendre al alumne. Definitivament les TIC són una eina que facilita la tasca del docent, tanmateix, aquest té a les seves mans no continuar ensenyant de la manera tradicional, sinó innovar per tal de treure el rendiment que aquestes tecnologies li ofereixen.
lunes, 3 de mayo de 2010
Laboratori 9 Análisi d'una aplicació educativa
El laboratori 9 de les classes de Tac va consistir en l’anàlisi d’una aplicació educativa. Hem realitzat en grup l'anàlisi de dos sofwares educatius. Un és Geogebra: programa lliure i interactiu que combina geometria, àlgebra i càlcul. L'altre és Galí: guia per a l'autoaprenentatge de la llengua catalana. Totes dues anàlisis són en aquesta wiki.
Un software educatiu és aquell destinat a l’ensenyament i l’aprenentatge, a més a més de permet el desenvolupament de certes habilitats cognitives. Pot ser com un joc que la majoria de vegades tenen certs aspectes que poden esdevenir educatius, o poden ser programes creats amb una finalitat molt concreta. Les característiques que cal que tingui un software educatiu són les següents:
Potenciar l’aprenentatge dels nens
Fàcil d’usar amb colors vius i ser divertit.
No ha de tenir continguts massa repetitius ni mecànics.
Ha de treballar continguts bàsics de l’educació del nen.
Al llarg de la classe ens varem centrar en programes que han estat pensats per a educar.
D’una banda tenim els Algorítmics (tancats) el diàleg és estereotipat i tancat, són les que més predominen (exercitació, tutorials). És mecànic i com ara el Click.com del Departament d’Educació. Aprenem dades que cal memoritzar-les. D’altra banda tenim els Heurístics (oberts) el programa es actua d’una forma diferent en funció del què fa l’usuari. Exemples típics d’aquest tipus de software són Logo, Etoys, Scratch, GeoGebra. En el el winlogo el paper de l’usuari és molt participatiu.
La professora ens ha proposat aquests dos exemples de multimèdies educatius: http://www.cenice.es/ , http://www.edu365.cat/
Definitivament els softwares educatius són una eina eficaç i de gran ajuda per potenciar i desenvolupar mitjançant les TIC els coneixements dels usuaris.